Veel gestelde vragen

𝐇𝐨𝐞 𝐛𝐞𝐳𝐢𝐜𝐡𝐭𝐢𝐠 𝐣𝐞 𝐞𝐞𝐧 𝐰𝐨𝐧𝐢𝐧𝐠?
Een woning ga je meestal bezichtigen met het idee een bod te doen. Waar moet je op letten tijdens een bezichtiging?
 
𝗩𝗮𝗻 𝗯𝗼𝘃𝗲𝗻 𝘁𝗼𝘁 𝗼𝗻𝗱𝗲𝗿
Loop vooral heel veel rond. De woning is op dat moment eventjes van jou en dit is het moment om te ervaren hoe het zou zijn om daar te wonen. Hoe voelt het? Ga van boven naar beneden, van zolder tot kruipruimte door het huis en sla geen hoekje over. Dan weet je zeker dat je overal bent geweest en kun je een mening vormen over al deze ruimtes. Is de indeling naar wens of moet er nog verbouwd worden? Ligt de tuin op een gunstige ligging? Bepaal van te voren je wensen en vink deze vervolgens af (of niet) op het moment dat je door de woning loopt.
 
𝗖𝗵𝗲𝗰𝗸𝗹𝗶𝘀𝘁
Op internet zijn vele lijstjes te vinden die je gaan helpen op een goede en handige manier door het huis te lopen. Daarnaast vertellen deze checklists je vaak ook waarop je moet letten en welke vragen je kunt stellen aan de makelaar. Zo'n lijstje kan een handige houvast zijn op het moment dat je blind van verliefdheid de woning door loopt.
 
𝗥𝗼𝗻𝗱𝗷𝗲 𝗱𝗼𝗼𝗿 𝗱𝗲 𝗯𝘂𝘂𝗿𝘁
Loop als laatste nog even een rondje door de buurt. Je hebt vast nagedacht over de buurt waarin je wilt wonen. Dichtbij scholen, het centrum, groenvoorzieningen of de sportschool? Misschien kom je wel iemand op straat tegen die je iets kunt vragen over de buurt. Ook kan de makelaar je natuurlijk meer vertellen. Over de buurt, maar ook andere zaken die je nog wilt weten voordat je de knoop doorhakt.
 
Ben je van plan meerdere woningen te bezichtigen, beoordeel al deze woningen dan op dezelfde criteria zodat je appels met appels vergelijkt en daarop een goede keuze kunt baseren.
 
_____________________________________________________________________________________________________________________
 
👀💬 𝐇𝐨𝐞 𝐦𝐚𝐤𝐞𝐧 𝐬𝐭𝐚𝐫𝐭𝐞𝐫𝐬 𝐭𝐨́𝐜𝐡 𝐤𝐚𝐧𝐬 𝐨𝐦 𝐞𝐞𝐧 𝐡𝐮𝐢𝐬 𝐭𝐞 𝐤𝐮𝐧𝐧𝐞𝐧 𝐤𝐨𝐩𝐞𝐧 𝐢𝐧 𝐝𝐞𝐳𝐞 𝐭𝐢𝐣𝐝
 
𝟭. 𝗭𝗼𝗿𝗴 𝗱𝗮𝘁 𝗷𝗲 𝗴𝗲𝗻𝗼𝗲𝗴 𝗲𝗶𝗴𝗲𝗻 𝗴𝗲𝗹𝗱 𝗸𝘂𝗻𝘁 𝗶𝗻𝗯𝗿𝗲𝗻𝗴𝗲𝗻
Je kunt maximaal 100% van de waarde van je koophuis financieren met een hypotheek. De kosten koper, makelaars- en advies- en bemiddelingskosten moet je dus met eigen geld betalen.
 
𝟮. 𝗦𝗰𝗵𝗮𝗸𝗲𝗹 𝗲𝗲𝗻 𝗮𝗮𝗻𝗸𝗼𝗼𝗽𝗺𝗮𝗸𝗲𝗹𝗮𝗮𝗿 𝗶𝗻
Door een aankoopmakelaar in te schakelen, ben je eerder op de hoogte van interessante woningen voor jouw situatie. Je komt ook serieuzer over als je via een aankoopmakelaar een bod doet op een woning. 𝘐𝘯𝘵𝘦𝘳𝘦𝘴𝘴𝘦 𝘪𝘯 𝘰𝘯𝘻𝘦 𝘥𝘪𝘦𝘯𝘴𝘵𝘦𝘯 𝘢𝘭𝘴 𝘢𝘢𝘯𝘬𝘰𝘰𝘱𝘮𝘢𝘬𝘦𝘭𝘢𝘢𝘳? 𝘕𝘦𝘦𝘮 𝘥𝘢𝘯 𝘷𝘳𝘪𝘫𝘣𝘭𝘪𝘫𝘷𝘦𝘯𝘥 𝘤𝘰𝘯𝘵𝘢𝘤𝘵 𝘮𝘦𝘵 𝘰𝘯𝘴 𝘰𝘱.
 
𝟯. 𝗚𝗮 𝘃𝗼𝗼𝗿 𝗲𝗻𝗲𝗿𝗴𝗶𝗲𝗯𝗲𝘀𝗽𝗮𝗿𝗲𝗻𝗱𝗲 𝗺𝗮𝗮𝘁𝗿𝗲𝗴𝗲𝗹𝗲𝗻
Het is bij meerdere geldverstrekkers mogelijk om energiebesparende voorzieningen onder bepaalde voorwaarden via de hypotheek te financieren. Dus een zuinige centrale verwarming, isolatie, dubbel glas of zonnepanelen kunnen helpen bij het krijgen van een hogere hypotheek. Het is verstandig om je goed te laten voorlichten over de mogelijkheden door een hypotheekadviseur, bijvoorbeeld  𝘉𝘦𝘤𝘬𝘦𝘳 𝘏𝘺𝘱𝘰𝘵𝘩𝘦𝘬𝘦𝘯 𝘦𝘯 𝘝𝘦𝘳𝘻𝘦𝘬𝘦𝘳𝘪𝘯𝘨𝘦𝘯
 
𝟰. 𝗞𝗼𝗼𝗽 𝗲𝗲𝗻 𝗵𝘂𝗶𝘀 𝗺𝗲𝘁 𝗲𝗲𝗻 𝗮𝗻𝗱𝗲𝗿
Twee inkomens kunnen meer dan één. Als starter kun je dus beter samen met een partner een woning kopen dan in je eentje. De hypotheek wordt dan gebaseerd op jullie gezamenlijke inkomen.
 
𝟱. 𝗩𝗿𝗮𝗮𝗴 𝗷𝗲 𝗼𝘂𝗱𝗲𝗿𝘀 𝗼𝗺 𝗵𝘂𝗹𝗽
Helaas niet voor iedereen een optie, maar als je ouders in de gelegenheid zijn om te helpen, dan kunnen ze op meerdere manieren bijspringen. Bijvoorbeeld door een schenking  te doen.